Forum Forums MicroBot Mini Path Finder Block

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • #108 Reply
    hisharuddin
    Participant

    Path Finder Block tidak berfungsi dengan betul. Masalah di turn, walaupun di setkan turn kiri tapi masih ke hadapan.

    #109 Reply
    admin21
    Keymaster

    Salam, boleh cuba test line sensor untuk tengok berfungsi dengan betul atau tidak. Guna file ni. Open gunakan tinkercode kemudian upload, dan lihat bacaan line sensor menggunakan Serial Monitor

    • This reply was modified 8 months, 2 weeks ago by admin21.
    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #116 Reply
    hisharuddin
    Participant

    bacaan sensor untuk hitam dalam purata 940 dan putih 280

    #117 Reply
    hisharuddin
    Participant

    bacaan sensor agak seragam untuk semua sensor

     

    #120 Reply
    apauaie
    Keymaster

    Nampak macam bacaan ok. Mungkin ada silau skit dari gamefield tu. cuba pakai tape electrical hitam utk buat path tu.. tengok kalau pakai tape ok ke tak..

    #122 Reply
    Zafran
    Guest

    Line following xde masalah…. Saya boleh letak speed 150, detect junction pun ok, bila path finder bila berhenti, tapi x turn… Walaupun set turn left@right

    #123 Reply
    apauaie
    Keymaster

    ok faham…. turn left atau right tu bergantuang pada speed turn dan juga turn delay.. turn delay yang hujung sekali tu kena tambahkan.. supaya dia turn lama sikit. dan boleh tambah speed turn untuk turn laju sikit.

    Ada satu lagi block yang boleh bantu iaitu turn at center.. Block ni akan pusing sehingga jumpa line pada sensor tengah..

    #126 Reply
    Zafran
    Guest

    Masalahnya kalau letak turn kiri, dia jadi reverse,

    #127 Reply
    Zafran
    Guest

    Turn right jadi foward

    #128 Reply
    apauaie
    Keymaster

    Boleh share code yang tuan gunakan.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
Reply To: Path Finder Block

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

Your information: